Kasveja
Izarú - On "pieni", kaunis- ja lilakukkainen kasvi, jonka varsi on jäntevä, kankea, ei juurikaan joustava ja täplikäs. Varren täplät ovat reunoiltaan violetin vivahteiset, mutta keskustaan mentäessä täplät tummenevat aste asteelta aina miltei mustaksi asti. Kasvi ei ole yksivuotinen, vaan saattaa säilyä kymmeniäkin vuosia hengissä. Kyseinen kasvi kasvaa vuosi vuodelta suuremmaksi, noin 5 cm puolessa vuodessa. Kolme vuotta kasvaneen kasvin varteen on puhjenneet piikit laikkujen kohdista. Piikkien pää on terävä, ja kapenee neulamaiseksi kärkeä kohti mentäessä. Piikit erittävät voimakasta myrkkyä, joka mahdollistaa kasvin suojautumisen ulkoisilta vihollisilta, kuten kasvinsyöjiltä. Etenkin haltiat ovat oivaltaneet kasvin ominaisuuden, ja osaavat hyödyntää myrkkykasvin erittämää myrkkyä mm. metsästäessä erilaisia kauriita ja perytoneja. Izárun myrkky on sen verran voimakasta ja väkevää että muutama pisara saa aikuisen ihmismiehen menettämään tajunsa verenmyrkytyksen takia. Oikein käytettynä, ja käsiteltynä myrkystä voi tehdä parantavaa salvaa- tai voidetta. Izarú-kasvin myrkyllä on myös vastamyrkyn vaikutuksia esimerkiksi kyyn erittämään myrkkyyn. Vastamyrkkynä Izarún myrkkyä käyttäessä täytyy olla kuitenkin tarkka annosten määrissä, sillä pienikin virhe voi koitua potilaan kohtaloksi. Viihtyy pyökki- ja ikimetsissä, kestää kylmyyttä, kosteutta ja kuumuutta, sopeutuu hyvin erilaisiin ilmastoihin, joten tätä kasvia tavataan eri puolilla Esmériaa.
Nerÿmah - Tämä kasvi on melko erikoinen. Se on eräänlainen lihansyöjäkasvi, tosin se viihtyy vedenpohjassa. Kasvin taipuisasta, paksusta ja ontosta varresta haarautuvat pienet, kiemuralle menevät oksat, joissa kasvaa muutama värikäs, suipohko ja kaunis lehti. Näiden nahkeapintaiste, vettähylkivien lehtien alapuolella, aivan lehtiruodun tyvessä on hermostoja lamaannuttavaa ainetta sisältäviä piikkejä. Nerÿmah hyödyntää lehtiään, jotka veden virtauksessa huojuvat kuin kalan pyrstö, ja värikkäiden lehtiensä avulla se houkuttelee luokseen eväkkäitä. Kun eväkäs tulee lehteä syömään, Nerÿmah-kasvin lehden alapuolella kasvavat piikit lamaannuttavat kalan, ja sitten kasvin oksat kietoutuvat kalan ympärille, ja alkavat "imemään" kalasta energiaa niin kauan, kunnes kala lopulta menehtyy. Joskus on myös käynyt niin, että vedessä uinut ihminenkin on joutunut kasvin uhriksi ( nilkkaa on esim. raapaissut kasvin myrkkypiikit, jolloin ihmisen hermo- ja lihastoiminnot lamaantuivat ja ihminen hukkuu). Kyseinen kasvi viihtyy mainiosti makeissa vesissä, etenkin Esmérian länsirannikon tuntumassa.
Kobimer - Kasvi on eräänlainen köynnöskasvi, toisin sanoen "loiskasvi", joka mieluiten kietoutuu esimerkiksi pyökkejen tai tammien runkoja vasten, ja alkaa energiaa varastamaan puulta. Kobimer kasvaa käärmemäisesti kiemurrellen puunrunkoa pitkin, ja hyödyntää puun korkeutta päästäkseen nopeasti päämääräänsä. Kobimer-kasvi kasvaa aina puun latvaan saakka, jonne sen auringonsäteet houkuttelevat kurottumaan. Lopulta puu lahoaa köynnöskasvin armottomassa otteessa, ja kasvi jatkaa levittäytymistä muihin puihin jonkinlaisten itiöiden avulla, joita tuulenviri kuljettaa ilmateitä pitkin. Kobimer-kasvi ei itse ole myrkyllinen, mutta sen itiöillä on pienimuotoisia vaikutuksia eläinten ja muiden olentojen, sekä kasvien terveyteen. Itiöillä on puolustuskeinonaan myrkky, jos ne vaikka joutuvat eläimen syömäksi. Syötyään Kobimerin itiöitä, eläin alkaa kouristelemaan, pahoinvoimaan ja lopulta se joutuu oksentamaan itiöt ulos. Kobimer-kasvin varsi on proteiinipitoista ja on syömäkelpoista keitettynä. Kobimer-kasvia tavataan eteläisissä ja itäisissä viidakko- ja jokimetsissä, sekä suistoalueilla.
Ziriymo - Rehevä, vihreä, raikkaalle tuoksuva, litteäpintainen ruohokasvi, joka on yksivuotinen. Se sisältää paljolti energiaa ja hiilihydraatteja, ja soveltuu hyvin laiduntavien eläinten pääravinnoksi. Se viihtyy alemmilla tasangoilla. Ziriymo kykenee elämään kuivallakin, vähäravinteisella maalla. Tavataan Esmérian keskiosissa, sekä idän tuntumassa. Ziriymo-kasvia hyödynnetään maatiloilla ja pienkylissä laidunalueina.
[Jatkan tästä kunhan kerkeän]